Cum a fost…

Nu voi spune că este un obicei prost – de gustibus non discutabant. Dar voi spune că nu înțeleg această isterie, 1 mai la mare. Am fost, am încercat… nu mi se pare nimic deosebit. Apa e rece ca gheața, vântul se joacă printre firele de nisip aruncându-ni-le în gură, în ochi… Seara e frig. Așa-i, te încălzești cu o spirtoasă, dar… Nu înțeleg, nici nu vreau, chiar dacă voi părea limitat. Aici la noi e altfel. Cu totul altfel. Poți merge la pescuit, poți merge în grădină… îți iei discul adus de un prieten, îl ungi bine cu niște slănină, îngrămădești lemnele sub el și le aprinzi. Apoi începi să frigi, niște grătare, niște mici, niște bucăți de “slană”. Îți aprinzi o pipă în timp ce supraveghezi viitorul ospăț, veghezi jarul, lași adierea vântului să ți se încurce în păr, în timp ce firele de iarbă îți mângâie picioarele. Destupi o bere și privești în zare, departe, peste coamele dealurilor înverzite. Se mai ascunde soarele între nori, dar nu o să plouă – doar se joacă. Și seara… e atât de frumoasă seara! Cu soarele ei sângeriu, cu umbrele care se întind peste tot pământul, cu cățeii care latră, care aleargă să prindă o muscă! Și cu poveștile, și cu prietenii, cu amintirile de când eram copii… 1 mai nici măcar nu e o zi atât de specială, este încă un pretext să fim împreună, să ne strângem pentru câteva ore uitând că în curând ne vom despărți și ne vom mai vedea cine știe când. Și alunecând neștiut spre apus, soarele lumina poveștile, amintirile și iubirile noastre.

Reclame

6 comentarii la “Cum a fost…

 1. lorrena spune:

  Am fost la mare de 1 mai in urma cu cativa ani. Pot spune ca am ramas cu amintirea neplacuta a unui weekend ratat : frig, vant, plaja pustie, tineri beti crita, idiotenie multa …
  Iubesc marea, face parte din mine, dar ce dracu sa cauti la mare cand este frig? E oribila si ramai cu un gust amar!

  • Nevermore spune:

   Sunt de principiul ca orice merita incercat… macar o data. Zbuciumul marii este cu totul diferit iarna, toamna tarziu, primavara si vara. Pentru fiecare anotimp are o fata, mai mult sau mai putin tulbure, mai incetosata sau mai furioasa. Fara a dori sa devin tendentios, mai oribila este „desfasurarea de forte”. Nu sunt un sfant, dimpotriva, si nici nu vreau sa par altceva, dar ce se intampla de 1 mai la mare mi se pare o palma aplicata pe obrazul infinitatii ei.

 2. Nu 1 mai este problema romanului ci pretextul pe care acesta il presupune: Astazi esti liber sa faci ce te taie capul! Vrei sa pleci la mare, la mare cu tine, vrei la munte? nici o problema! Vrei la iarba verde, in club pana dimineata, in parc cu bicicleta, stai in casa, la film, la teatru, la cumparaturi, la …oriunde mai mult decat in alte zile?? nu te nelinisti… e normal! e 1 mai!!
  Romanul este cel mai predispus animal catre excese de orice tip, cu orice ocazie! Chiar asa trista e marea familie a romanasilor?
  Spuneti voi!

 3. Nevermore spune:

  Nu as merge atat de departe incat sa spun „cel mai predispus animal catre excese”. Da, probabil daca s-ar face un clasament am fi in top 5, dar asta nu datorita vreunei tare genetice ci a unei democratii prost intelese. Datorita extremelor in care ne arunca valurile sortii. Dupa zeci de ani de viata intr-o intunecime cumplita, poporul a redescoperit lumina, dar nu a descoperit si ghidul de folosinta. Sau poate aceasta conceptie este gresita si se aplica perfect celebra vorba „avem o tara superba, pacat ca este locuita”. Inca nu indraznesc sa formulez o concluzie.

 4. Sa nu ne grabim cu concluziile. Daca observam mai mult si tragem linie doar atunci cand e nevoie, poate intre timp, incercam sa schimbam ceva , in bine , de ce nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s