Seven days to the wolves (3). Calendarul lupului

          Observând că unii dintre voi au anticipat unele aspecte pe care aș fi vrut să îmi axez această aplecare asupra lupilor, am decis să modific puțin planul pe care îl concepusem inițial. Ca atare, astăzi aș vrea să îmi justific alegerea de a discuta despre lup în această săptămână. Probabil că știați, probabil că nu…, chiar dacă veți dori să admiteți sau să vă împotriviți, trebuie spus că actualele calendare creștine au făcut uitate calendarele populare arhaice. În cadrul acestor calendare arhaice, în zona Europei de Est, luna noiembrie este marcată de figura predominantă a lupului.

            Calendarul lupului este format din trei perioade marcate de spectrul acestui animal. Prima perioadă începe cu respectarea sărbătorii Sfântul Petru de iarnă (16 ianuarie), zi numită și “lanțul lui Sfântul Petru”. În această zi, stăpânul lupilor le hotărăște prada pentru tot cursul anului. La 17 ianuarie, o altă „zi ţinută”, Tănase de ciumă, devine, printr-o contaminare directă, „rău de lupi”.De asemenea, zilele dintre 25 ianuarie și 3 februarie, numite Filipii de iarnă, impun respectarea anumitor interdicții de lucru, fiind ținute de frica lupului.

            Cea de-a doua perioadă în care lupul devine figură marcantă în riturile sătești este data de 29 iunie, numită Soborul lupilor. Credința populară spune că la această dată lupii se adună la o răscruce, iar Sfântul Petru le împarte pâine, lupilor rămași flămânzi împărțindu-le, uneori, vite sau oameni. Mai plastică este exprimarea reținută de Mihai Coman, în cuprinsul Bestiarului mitologic românesc. “lupii se adună într-un loc anume hotărât, la urlătoare, la o răscruce; urlatul înseamnă că lupii se roagă sau cer de mâncare stăpânului lor; Sf. Petru, auzind urletul vine între lupi; el începe să rupă codrii dintr-o pâine care nu se mai isprăveşte şi aruncă la fiecare lup, sau le împarte prescură, ori nişte boabe de năut ori seminţe, care le taie foamea aşa încât pot răbda mai multe zile; dacă acestea nu se ajung, pentru lupul rămas flămând urseşte un om sau o vită; fără porunca lui Sf. Petru lupii nu îndrăznesc să facă vreo stricăciune în lume, chiar dacă ar muri de foame”.   

            A treia perioadă calendaristică dedicată lupului este în luna noiembrie. Între 12 și 21 noiembrie, perioada Filipilor de toamnă, este interzis lucrul cu orice obiect ascuţit, cusutul cu aţă roşie, torsul lânii, datul cărbunilor din vatră. Se crede că, dacă aceste interdicţii nu sunt respectate, lupii au acordul Sfântului Petru să mănânce vitele sau copiii de la casa respectivă. În ultima zi de Filipi se lipeşte cu lut gura cuptorului, pentru ca gura lupului să fie la rândul ei lipită. Această perioadă de toamnă se încheie cu „păzitul usturoiului” de Sfântul Andrei (30 noiembrie), când toți membrii familiei consumă usturoi, ung cu usturoi ferestrele şi uşile şi spun toată noaptea poveşti pentru a alunga fiarele şi strigoii.

            În realitate, acest ciclu de toamnă este așezat în jurul anumitor momente importante din viaţa lupului. În luna octombrie se formează haitele și încep atacurile pentru procurarea hranei, iar în a doua jumătate a lui noiembrie începe perioada de împerechere. Nu știu dacă poate fi considerat ciudat, sau o caracteristică aparte, dar lupul „se înmulţeşte şi dă viaţă într-o perioadă în care natura este moartă”. Probabil și acesta este unul dintre motivele pentru care, în mitologia românească, se consideră că lupul are legături simbolice cu spiritele, cu morții și cu strigoii, fiind un Caron autohton, îndeplinind misiunea de a conduce sufletele pe lumea cealaltă.

Notă: informațiile au fost preluate din Bestiarul mitologic românesc – Mihai Coman

11 comentarii la “Seven days to the wolves (3). Calendarul lupului

 1. Araceli spune:

  Ma bucur ca ai continuat cu traditia noastra :). Pe langa versiunea crestinata a unor mituri pagane (ce ai descris-o mai sus) au crescut si opere literare interesante in apararea lupilor. Mi-a placut una, dar nu o spun, ca sa nu anticipez 🙂

  • Nevermore spune:

   Araceli, incerc sa culeg lucrurile interesante, nu ceea ce este deja stiut. Opere literare si pro si contra sunt destule, nu voi incerca sa ghicesc.

   • Araceli spune:

    :), pai, ai reusit sa culegi lucruri foarte interesante. In mod cert stiam putin din aceste legende, dar ai adus elemente noi. O sa postez la momentul oportun opera la care ma refeream… Era legata de postul tau, tot din literatura romana. 🙂

 2. zbordefluture spune:

  Interesant…
  La tine aici… gasesc multe lucruri interesante, demne de stiut. Multumesc pentru asta!
  O zi buna sa ai!

 3. LCF spune:

  Nevermore ai scris frumos articolele despre lupi, lucruri pe care nu toata lumea le stie, lucruri care sunt uitate de multi ani. Iti doresc succes cu acest „serial” si rugamintea de a nu scrie prea frumos (stilul tau caracteristic) despre lupi,ca sa nu ajungem sa-i indragim prea mult…

 4. LCF nu nu ai de ce sa te temi!Nu cred ca cineva, daca este sincer – macar cu el – va indragi un lup! Lupii nu sunt animale pe care sa le indragesti. Poti fi fascinat de lupi, ii poti admira, respecta… dar indragitul… presupune altceva. Si admitand ca totusi cineva ii indrageste, va suferi in tacere sau va urla ca ei, fiindca nu va obtine reciprocitatea nici intr-o mie de ani. Fiindca stiu ca Nevermore imi va sari in cap, o sa-mi pun palaria!
  Si ca sa revin la postare, DA! este foarte interesant, foarte documentat, foarte frumos scris si daca continui cu cati „foarte” meriti, Nevermore, pentru aceasta postare, este posibil sa mi te urci in cap si abia ce-mi pusei palaria !

  • Nevermore spune:

   StropiDeSuflet, se observa si din celelalte comentarii ca sunt putin rezervat in a da raspunsuri si sentinte. Sunt foarte multe lucruri de spus, dar exista interdependente care ma fac sa fiu mai zgarcit in comentarii si mai abundent in postari. Sunt de acord, lupul fascineaza, impune, pretinde si merita respect. Daca il indrageste cineva? Discutabil. Ideatica, insa, simbolismul, mitologia, tot ce inseamna lup… este imposibil sa nu fie indragit. Si iti multumesc pentru apreciere!

 5. Alexa_10 spune:

  Esti lup???

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s