Omul e supus greșelii. Dar și DEX-ul?!

          Una din problemele pe care încep să le am cu dicționarul explicativ al limbii române este aceea că ar trebui să știe tot. Și, din nefericire, nu știe. Probabil sunt unele cuvinte care, prin denaturare, și-au schimbat în timp înțelesul, dar mă îndoiesc că exemplul pe care vreau să îl dau astăzi se încadrează în acea categorie. Nici nu voi porni o “prigoană”, care ar putea fi invocată fără motiv, doar datorită unei sensibilități exagerate, sau a sentimentului de putere pe care îl capătă o presupusă victimă strigându-și nedreptatea suferită (în anumite cazuri închipuită). Ca atare, acest post nu ia la țintă nici iudaismul, nici evreimea, doar o sensibilă, în opinia mea, problemă de limbă, o greșeală, spun eu, de care se face vinovat preasfântul DEX.

            Ca să intrăm în rădăcina problemei: cuvântul “antisemitism” beneficiază, în dicționar, de o explicație cel puțin părtinitoare, superficială și, mi-aș permite să spun, parțial idioată. Definiția, reprodusă cu fidelitate este: “antisemitism = atitudine (politică, socială etc.) ostilă față de evrei”. Cei curioși să caute în cărămida invocată vor găsi aceeași explicație năucitoare dată sub mai multe forme… și cam atât. De unde, concluzionez eu, încetișor, anumite cuvinte din limbă încep să fie folosite fără a se mai ține seama de adevărurile cu care suntem datori.

            Dacă tot vorbim despre poporul lui Dumnezeu, acela prigonit de când se știe, suferind și holocaustat, mă gândesc că demontarea definiției actuale a cuvântului “antisemit” nu poate fi făcută altfel decât cu ajutorul Bibliei și informațiilor dintre cele sfinte. Se știe că evreii sunt descendenți din Avraam, lucru reținut în cuprinsul Genezei (12:2). “Și eu voi ridica din tine un popor mare, te voi binecuvânta, voi mări numele tău și vei fi izvor de binecuvântare” îi spune Dumnezeu lui Avraam.

            Ceea ce nouă nu ne spune DEX-ul, sau o spune mai cu jumătate de gură (dacă cineva va avea curiozitatea să caute definiția cuvântului “semit”) este că evreii nu sunt singurul popor din ramura semită, din ea făcând parte și… nimeni alții decât arabii.

            Ca opinie personală, aș îndrăzni să spun chiar că evreii sunt mai puțin semiți decât arabii. Etimologia cuvântului “semit” își găsește rădăcina tot în scrierile sfinte. Sem, unul dintre fiii lui Noe, a populat, împreună cu fiii săi, teritoriul care se întinde din extremitatea vestică a Asiei Minor și Munții Armeniei, peste întreaga vale udată de Tigru și Eufrat, în josul ambelor părți ale Golfului Persic spre Oceanul Indian. Având în vedere zona geografică menționată, precum și certitudinea (cel puțin personală) că popoarele semite nu pot fi altele decât cele descendente din Sem, fiul lui Noe, cred că e ușor să tragem o concluzie…

            E adevărat că evreii sunt urmașii lui Avraam, acesta fiind un descendent al lui Sem, dar, cum este și normal, prin încrengături și combinări, gena lui Sem a ajuns să fie transmisă părintelui evreimii cel puțin „diluată”. Totuși, păstrând exclusiv pentru mine această opinie privind slăbiciunea genei lui Sem, mă declar deranjat de eroarea în care DEX-ul ne induce, trăgând totul pe turta și așa prea coaptă a poporului Ales. Nu de alta, dar dacă termenul de semit își găsește rădăcinile în existența lui Sem, atunci, oricine dă dovadă de ostilitate față de semiți nu se manifestă deloc numai împotriva evreilor.

            În concluzie, dragi antisemiți, voi, cei care luați de bună gogomănia DEX-ului, ar fi cazul să aflați că ura pe care o manifestați este îndreptată nu numai împotriva iudeilor, ci și împotriva urmașilor mult mai apropiați ai lui Sem – arabii. Iar victimele antisemitismului, dacă se mai găsesc vreunii să strige în gura mare că se simt prigoniți, ar trebui să se mai înghesuie, să facă loc în această categorie și celor ale căror rădăcini semite sunt mult mai puternice. Și, în final, întrebarea de baraj. Dacă ipoteza prezetată mai sus este valabilă, nu cumva cei mai antisemiți dintre oameni sunt, nu noi, popoarele învinuite de un eveniment numit holocaust, ci evreii și arabii? Nu dau cu parul, nu învinuiesc, nu prea mă interesează. Dar un lucru este cert. DEX-ul greșește.

6 comentarii la “Omul e supus greșelii. Dar și DEX-ul?!

 1. inexprimabil spune:

  O corectie necesara: DEX-ul nu greseste, DEX-ul este gresit. Voit sau nevoit, dupa caz. Avand in vedere ca DLR (Dictionarul Limbii Romane), precursorul DEX-ului modern, a avut printre autori pe Alexandru Graur, cel mai important reprezentant al lingvisticii romane in epoca moderna. Care se numea Alter Braurer initial…
  Oricum, pentru a nu cadea in teoria conspiratiei: sunt si alte cuvinte in limba romana care nu mai au legatura cu sensul initial din limba de origine, sau care prin compunere au sfarsit in sensuri diferite de cel original chiar in limba romana.

  • Nevermore spune:

   Inexprimabil, acest post nu tinde nici pe departe sa invoce o teorie a conspiratiei. Chiar am spus ca exista cuvinte care prin denaturare si-au schimbat sensul initial. Totusi, in acest caz nu poate fi invocat acest lucru. O demonstratie nu la fel de documentata, dar mai simpla, e urmatoarea: cautarea in DEX a cuvantului „semit”. De ce prin aplicarea prefixului „anti” – impotriva – cuvantul nou format capata o noua valenta? Teoria conspiratiei? Nu… imbecilitate? Inclin sa cred ca da…

 2. oana spune:

  inexprimabil, NIMIC NU E INTAMPLATOR;
  autor al acestei postari, permite-mi sa te felicit;

 3. inexprimabil spune:

  @ oana
  Nu sunt un sustinator al determinismului, asa ca nu pot fi de acord cu tine. Unele sunt pur si simplu intamplari, altele nu. Cel mai probabil, in cazul de fata, din cauza unor coincidente cel putin…interesante, partea cu determinarea pare a se aplica.

 4. oana spune:

  ati spus voi ceea ce era de zis, subliniand extrem de bine….:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s