Şi dacă e posibil…?

Se susţine, în anumite teorii privind reîncarnarea, că sufletul pluteşte o vreme prin neanturi, curăţându-se de amintirile lumeşti acumulate în cursul unei vieţi. Îmbogăţirea sa, dezvoltarea – evoluţia sau involuţia se contabilizează prin acţiuni, prin „lecţii” învăţate în timpul vieţii, acestea devenind parte din întregul pe care îl reprezintă.

Uneori, însă, se poate întâmpla ca unele amintiri să rămână neşterse (ştiu, discutabil, dar mă gândesc inclusiv la senzaţia de deja-vu) sau, dacă nu amintiri, obiceiuri – mai bune sau mai puţin bune. Adevărat că fiinţa umană este înzestrată cu darul învăţării încă de la vârste foarte fragede, dar la fel de adevărat este că unele lucruri se învaţă la vremea lor.

Un copil de doi ani ajungând să fumeze două pachete de ţigări pe zi – ar putea fi considerată o simplă deprindere a unui obicei prost şi dăunător, deprindere datorată în exclusivitate neglijenţei şi inconştienţei părinţilor, sau am putea pretinde că există posibilitatea reîncarnării unui suflet care nu a avut timpul necesar să şteargă în totalitate reminiscenţele vieţii precedente?

Dacă veţi dori, vă recomand să urmăriţi şi dexteritatea cu care copilul în cauză „mânuieşte” ţigara…

12 comentarii la “Şi dacă e posibil…?

 1. Night-elf spune:

  E foarte posibil. Un baietel de 3 ani din SUA s-a apucat sa vorbeasca parintilor despre avioane din al doilea razboi mondial si cum a fost el doborat de japonezi. Erau chestiuni despre tehnica si confruntari pe care un copil efectiv nu avea de unde sa le stie. Au facut cercetari si chiar au descoperit ca a existat un pilot american cu numele pe care l-a zis copilul, doborat in locul descris de copil. E pe youtube.

 2. Lia spune:

  Eu sunt convinsa ca ne reincarnam. Insa nu ca sa ne „curatam sufletul”, ci pentru a pune in ordine lucrurile si pentru a „plati” tot ce am facut rau „anterior” 🙂

  • Nevermore spune:

   Lia, reincarnarea, din punctul meu de vedere, reprezinta evolutia unui suflet pe o anumita scara valorica. Foarte adevarat, din punct de vedere uman nu putem afirma ca stim ceva despre respectiva scara de valori, cu singura exceptie, probabil, ca avem credinta ca trebuie sa devenim mai buni. Ce inseamna asta, fiecare are dreptul si posibilitatea sa decida. In privinta „curatarii”, ma refeream, insa, exclusiv la uitarea anumitor evenimente/fapte/intamplari traite intr-o anumita viata, un fel de stergere a memoriei, dar nu si a experientei sufletesti acumulate. Si, da, personal, cred ca evolutia nu poate avea loc altfel decat corectand greseli, indreptand erori, si, uneori, nu de putine, platind pentru lucruri pe care le-am facut. Sau se poate sa fie altfel…?

 3. oana spune:

  pisicile din noi……, avem mai multe vieti…..:)

  • Nevermore spune:

   Oana, nici metempsihoza nu este de neglijat, dar… :P. Nu toti suntem vreun Aiax Telamonianul… Dar este adevarat, fiecare suflet, in vederea evolutiei, are parte de mai multe vieti, sanse care i se ofera pentru a evolua sau a involua. Si daca as fi intrebat, as prefera sa nu fiu pisica… 🙂

 4. Lia spune:

  Drept să îţi spun, nu cred că poate fi altfel. Cel puţin din ce am trăit până acum, nu. Ori poate suntem noi pesimişti?..

  • Nevermore spune:

   Lia, nu vad de ce ne-am considera pesimisti daca avem credinta ca ni se ofera mai multe sanse pentru a ne repara greselile… Mai pesimista mi se pare notiunea crestina a vietii de dupa moarte – avem o singura sansa de care trebuie sa profitam pentru a ne deschide portile Raiului; in caz contrar, ne asteapta focurile Iadului… Asta da pesimism! In plus, daca suntem pesimisti… sa nu uitam definitia pesimistului – un optimist prost informat!

 5. Night-elf spune:

  Check this out:

  http://www.reversespins.com/proofofreincarnation.html

  Daca ai rabdare sau daca esti dispus sa crezi asa ceva, e foarte interesant.

  • Nevermore spune:

   Night-elf, foarte interesant, multam fain! Cum spuneam, prefer sa accept o teorie a reincarnarii decat pe cea crestina, mai ales ca notiunea de reincarnare are radacini ceva mai adanci decat crestinismul. Si, orice s-ar spune, pare mai credibila…

 6. Night-elf spune:

  Bro, nu stiu ce sa zic, eu sunt mai Toma necredinciosu’ asa, nu cred pana nu vad cu ochii mei. Totusi si eu inclin spre a accepta teoria, de aia am zis la inceput „e foarte posibil”. Nu stiu daca stiintific va putea fi vreodata demonstrat insa (chiar daca s-ar vrea). Cat despre purificarea prin reincarnari succesive, e mult prea mistic pt mine. Prefer sa cred ca e ceva ce tine de libera vointa a fiecarui „suflet”.

  • Nevermore spune:

   Night-elf, este bine sa fii si un Toma, daca ne luam dupa importanta pe care o are personajul. Dar sunt de acord ca stiintific se poate proba veridicitatea teoriilor reincarnationiste si chiar, ca opinie personala, as prefera ca totul sa ramana la nivelul de supozitie. Sub nicio forma nu sunt adeptul lui „crede si nu cerceta”, dar unele mituri sau povesti au nevoie de mister, nu de lumina. Dar nu stiu daca sufletul are chiar atat de multa putere incat sa decida… ar fi o discutie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s