Despre una din condiţiile genialităţii

          Deşi întunericul se lăsase şi începea să devină din ce în ce mai dens, zăpuşeala era sufocantă. Priveam fruntea îngustă a celui aflat în faţa mea, acoperită de câteva broboane de sudoare care nu apucaseră acelaşi drum cu cele care i se prelinseseră de pe tâmple. Ochii mici priveau, din când în când, gânditori, figurile celor de la mesele alăturate. Îşi mângâie mustaţa îngrijit tunsă, străbătută pe alocuri de fire cărunte, apoi degetele îi alunecară pe bărbia ascuţită, proaspăt rasă. Arătă cu mâna spre mine şi, întorcându-se spre cel din stânga lui, spuse:

          – Are dreptate, domnule… Ce atâta poetul românimii, poetul neamului! Eminescu e umflat cu pompa. Ce geniu pustiu, luceafărul poeziei româneşti pe naiba! Avem poeţi mai buni care au avut ghinionul să nu se nască atunci când trebuie. Sau să moară atunci când trebuie, spuse, luând o înghiţitură din sticla de bere rece.

          – Eu, am intervenit, nu spun că Eminescu nu a fost geniu. Dimpotrivă, înclin să admit acest lucru. Dar nu sunt de acord să fie aşezat pe un soclu atât de înalt…

          – Nu e, domnule, mă întrerupse gesticulând larg cu braţele puternice şi ridicând vocea. Nu e nici geniu! Sunt alţii genii, nu el. El e umflat cu pompa, ţi-o spun eu, care sunt inginer, apăi alţii!

          Cel din stânga lui râse:

          – Degeaba. Orice aţi spune, nu mă puteţi convinge niciunul. Eminescu e geniu şi merită să fie considerat cel mai mare poet român.

          Am tăcut. Inginerul îşi şterse de transpiraţie gâtul scurt şi gros, apoi fruntea. Luă în mână sticla de bere şi şi-o lipi de tâmplă, parcă încercând astfel să se răcorească. Oftă adânc, apoi, ca străfulgerat de o idee, se întoarse spre comesean şi îl interpelă cu cea mai mare seriozitate:

          – Bine, domnule, atunci spune-mi tu… ce ştia Eminescu despre vagoane?!

11 comentarii la “Despre una din condiţiile genialităţii

 1. fenrir_ulfur spune:

  Am o micuta intrebare.Tu il pozitionezi pe Eminescu in fruntea genialitatilor poeziei romanesti???Ma refer daca ii inmanezi titlul de „cel mai mare geniu al poeziei romane pe care l-a avut tara vreodata”. 😛 😀 b-)

 2. Fenrir_ulfur spune:

  Atunci care este dupa umila ta parere cel mai mare poet al romanilor 😛 😀 ?

  • Nevermore spune:

   Fenrir, desi nu imi consider parerea umila, as inclina spre un Blaga, un Alecsandri, (de ce nu?) un un Goga, un Stanescu, poate chiar Paunescu. Bineinteles, si poezia, ca orice alt act artistic, este supusa subiectivismului. 🙂

 3. Fenrir_ulfur(Alexa_10) spune:

  Poate in aceasta pleiada se va strecura sfios si un Razvan Nicula. :)) 🙂

 4. Fenrir_ulfur(Alexa_10) spune:

  Razvan Nicula fumeaza?? 😛 😀

 5. Fenrir_ulfur(Alexa_10) spune:

  Sa inteleg ca aceasta este o afirmatie cu un inteles ascuns!! 😀 😛

 6. Fenrir_ulfur(Alexa_10) spune:

  Hmmm…Interesant!:P

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s