Dezumanizarea umanităţii

          Se poate spune că limbajul s-a născut în urma unei legături oarecum întâmplătoare între un sentiment şi un sunet corespunzător, datorită unei anumite intonaţii a vocii asociate respectivului sentiment. Scrisul, în schimb, este mult mai tânăr decât limbajul, având în vedere că are o vârstă de doar 30.000 de ani. Adevărat, de-a lungul timpului, scrierea a străbătut, succesiv, stadiul pictogramelor preistorice, al ideogramelor chinezeşti şi egiptene, ajungând, într-un final, la alfabetul silabic al fenicienilor.

          Nu mai departe de câteva zile citeam pe undeva că americanii renunţă la scrisul de mână. “Timpul alocat scrisului de mână ar putea fi utilizat în mod mai productiv”, aşa ar suna, se pare, opinia unui psiholog american. Este suficient, pentru un copil de unsprezece ani, “să demonstreze o stăpânire suficientă a tastelor, pentru a tasta cel puţin trei pagini într-o singură sesiune”. Probabil se impune să strigăm “Scrisul e mort! Trăiască scrisul!”. De fapt, tastatul…

          Există oameni care deja îmi atribuie titlul (şi statutul) de scriitor, dar ipotetica, eventuala moarte a scrisului nu mă înspăimântă. Încep să mă tem, însă… să mă întreb cu strângere de inimă încotro ne îndreptăm. Pentru că, din ce în ce mai des, umanitatea dă semne de dezumanizare.

Reclame

8 comentarii la “Dezumanizarea umanităţii

 1. Fenrir_ulfur spune:

  Mi-a venit o idee!!Ce-ar fi daca toti ne-am omori cu ajutorul gazului metan?N-ar fi mai simplu??Oricum tot ce facem este menit pieirii si tot ce incercam nu ne ajuta sa devenim mai bun.Nu merita sa chinuim Pamantul doar pentru ca in fiecare tara se nasc 100-200 (aproximare subiectiva si poate cam riguroasa).De ce sa traim daca viata nu este altceva decat suferinta si iar suferinta??Suntem nefolositori.de fapt daunatori Universului.Stiu ca pare o afirmatie cam mizantropa,dar eu nu vreau sa vad cum exista oamenii insignifianti care mai si traiesc pe deasupra . 😀 😀 😕 ;-?

  • Nevermore spune:

   Alexa, sunt curios, pe ce criterii poate fi catalogat un om ca insignifiant? Pe considerente sociale? Rasiale? Morale? In functie de coeficientul de inteligenta? sau, poate, in functie de aspectul fizic? In cazul unor masuri extreme, cel care va decide este subiectivismul factorilor de decizie, ceea ce, cu siguranta, este putin probabil sa fie solutia inteleapta. Pe de alta parte, fiintei umane ii este garantat dreptul la viata – chiar daca respectiva reglementare trebuie considerata ca garanta, in marea majoritate a cazurilor, a unei vieti mizere. Nu stiu daca suntem nefolositori Universului, ar fi cateva aspecte in baza carora te-as putea contrazice. Pe de alta parte, in cadrul ecosistemelor, fiecare vietuitoare isi are rolul ei, iar disparitia sa ar putea genera dezechilibre ale respectivului ecosistem. Nu neg in totalitate ipoteza ca omenirea este un „cancer”, dar nici nu ma declar sustinatorul ei. Prefer sa privesc fiecare om in parte si cunosc mult prea multi care nu ar merita sa moara.

 2. Fenrir_ulfur spune:

  Pai,eu ma refer la un nou insignifiant care nu aduce niciun aport Terrei.Un omulet care produce doar cat consuma,sau mai rau,este un parazit ce traieste din mila oamenilor .Dupa mine daca nu cream ceva bun,luminos ,curat si folositor(nu ma refer la copii.mi se par infricosatori)nu meritam sa traim.

  • Nevermore spune:

   Alexa, daca stai sa te gandesti bine, fiecare dintre noi, cel putin la un moment dat, consuma mai mult decat produce. Actuala criza economica a fost generata tocmai de un consum mult prea mare, care, in cele din urma, nu si-a gasit sustinere. Deci? Trebuie sa murim toti? Sau altfel… ideea generala asupra artistilor, in urma cu cateva secole, era aceea ca sunt saraci si au nevoie de niste „patroni” – azi sponsori. Mai ales in Franta, poetii erau sustinuti de o familie nobila, bogata, care ii sustinea financiar in schimbul catorva osanale. Dupa modul in care pui tu problema, toti ar fi trebuit sa moara… dar literatura cu siguranta ar fi fost mult mai saraca. Crearea acelui „ceva bun, luminos, curat si folositor” este ceva relativ.

 3. Fenrir_ulfur spune:

  Hmm.. de ce sa traim??Viata nu inseamna decat durere,razboaie,suferinta,discriminare si multe altele.Suntem o specie cu specimene nefericite.

  • Nevermore spune:

   Viata poate sa insemne iubire, fericire, speranta, bucurie, daruire, inflacarare, lumina. Depinde de fiecare daca este capabil sa isi gaseasca oaza de liniste in care sa traiasca. Adevarat, orice padure are uscaturile ei, dar la nivel microsocial, fiecare dintre noi isi poate alege oamenii care sa ii stea alaturi.

 4. Fenrir_ulfur spune:

  Prea greu si nu se merita!!

  • Nevermore spune:

   Alexa, mai degraba tine de inspiratie si de capacitatea de a nu ne insela in privinta oamenilor. Fiecare putem gresi flagrant in privinta unor persoane, dar, daca nici din greseli nu invatam…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s