Bijutierul (VI)

          Trecuseră mai bine de douăzeci de ani de când Albert îşi dedicase viaţa făuririi bijuteriei perfecte. Închisese uşa în faţa lumii care îl invitase, de atâtea ori, să intre în rândul ei, şi se izolase la masa lui de lucru, ignorând şi sfaturile şi bârfele celor din jurul său. Prin mâinile sale trecuseră mii, zeci de mii de pietre preţioase şi metale de toate felurile, dar în gândul său nu rămânea decât o singură bijuterie – una pe care nu o făurise încă.

          Seara îşi destupa o sticlă de vin şi îşi înfrunta singurătatea urmărind umbrele de pe pereţi, născute din flacăra galbenă a unei lămpi. Ofta şi îşi lăsa gândurile să cutreiere într-un univers paralel, în care în loc să se ferească de singurătate ar fi căutat-o. Un univers în care casa i-ar fi fost plină şi gălăgioasă, în care ciocanele şi ciocănelele Malet, cu capetele învelite în cauciuc sau în nylon, ar fi stat ferecate, puse în ordine într-un dulap, pentru a nu fi la îndemână, împreună cu pilele folosite la finisarea părţilor metalice. Metalul trebuie cuminţit, aşa se spune, altfel răneşte, înţeapă şi zgârie, dar, în universul său imaginar Albert nu ar fi cuminţit doar metale, nu ar fi şlefuit numai pietre preţioase şi nici nu ar fi finisat doar bijuterii lipsite de viaţă, ci şi alte câteva cu părul negru, bălai sau castaniu, cu ochii rotunzi şi luminoşi, micuţe, vesele şi cu zâmbete angelice.

          În acea seară Albert străbătu aproape în fugă drumul spre casă. Aprinse lampa, uitând să se descalţe şi să se dezbrace, şi, doar aruncându-şi pe un scaun pălăria, începu să examineze piatra pe care o găsise. Pufni şi privi nemulţumit lampa, parcă reproşându-i că luminează prea slab, dar îşi uită imediat nemulţumirea. După multă vreme se lăsă pe spate, sprijinindu-se de spătarul scaunului, şi, jucându-se absent cu piatra, pentru prima oară în multă vreme lăsă un aer de profundă mulţumire să i se întipărească pe faţă.

          “Te-am căutat mai bine de douăzeci de ani”! spuse, privind cu drag piatra din faţa lui. Brusc se aplecă înspre ea, şi, după ce o studie încă o dată cu atenţie adăugă: “Dacă folosesc cu mare atenţie polizorul cu apă nici nu va mai fi nevoie să fii lăcuită. Eşti aproape perfectă! Îţi trebuie doar puţin clei transparent, care să îţi netezească în totalitate suprafaţa. Te voi modela aşa cum nu am modelat nicio altă piatră şi vei deveni cea mai preţioasă dintre toate. Da, cea mai preţioasă, pentru că ceea ce vei deveni tu nu poate deveni nici un rubin, nici un diamant, nici o perlă. Tu vei deveni bijuteria perfectă”!

          În acea seară Albert adormi mai fericit ca niciodată. O viaţă întreagă căutase ceva, ceva ce nimeni nu putea înţelege şi avea impresia că în sfârşit găsise. Chiar înainte să adoarmă, pentru o clipă îl fulgeră un gând pe care îl alungă, însă repede. “Oriunde ar fi, este bijuteria ei, aşa cum ar fi trebuit să fie de atunci”. Şi-ar fi dorit să fie întinsă lângă el în pat pentru a îşi putea împărtăşi entuziasmul. “Probabil nu ar fi putut să adoarmă cu mine în starea aceasta”, îşi spuse, după ce se întinse în pat pentru a patra oară. Dar, ca şi până atunci, se mai ridică o dată, aprinse din nou lampa, mângâie piatra pe care o lăsase pe masă şi o privi cu drag, ca pe un copil. S-ar fi ridicat şi a şasea oară, şi a şaptea, dar entuziasmul poate să fie epuizant, de multe ori, şi Albert adormi fără să îşi dea seama, mai fericit ca niciodată, spunându-şi că, în sfârşit, o parte din universul său paralel intrase în viaţa sa – acea parte în care el, cel mai iscusit bijutier din regiune, cel ale cărui servicii erau căutate de oameni aflaţi la zeci de kilometri depărtare, va făuri bijuteria perfectă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s