Libertăţi

        Trebuie să vă mărturisesc… nu sunt un bărbat frumos. Auzeam bătrânele vorbind în jurul meu, când eram mai tânăr, spunându-le fetelor aflate la vârsta măritișului că bărbatul trebuie să fie puțin mai frumos decât dracul. În realitate, aceasta este singura manifestare a frumuseții în mine, la un concurs de “mister” necuratul ar pierde la mustață.

          Nu știu cum se face, poate o manifestare a legii contrastelor – pentru că de multe ori este adevărat, polii opuși se atrag – în jurul meu sunt femei frumoase. Femeia, oricum ar fi ea, este frumoasă, să știți, pentru că o clipire mai altfel din gene, sau un zâmbet, sau o șoaptă, o înfrumusețează nespus dacă sunt făcute cum trebuie. Frumusețea femeii nu trebuie să fie fizică, trebuie să fie inconștientă și doar uneori, dar în foarte puține cazuri, studiată. Știți cum folosesc femeile toate acele pomezi, toate acele îmbălsămări, verzi, roz, cu ochi mari și largi de castravete, cu argilă cărămizie, cu creioane colorate, negre, sau albastre, cu praf sclipitor de parcă ar fi sărit dintr-o stea căzută pe un polizor? Toate acestea sunt studii, dar cum mereu au existat elevi mai studioși decât alții, unora le este mai ușor, altora mai greu. Totuși, dacă mă întrebați, nu efortul de a se face frumoasă înfrumusețează femeia, ba chiar de multe ori o urâțește, ci gestul. Gestul și fragilitatea. De aceea am întrebat-o, într-un început de furtună mincinoasă, dacă s-a sedus vreodată singură. Pentru că nu poți iubi pe cineva cu adevărat dacă nu te iubești pe tine, și pentru că unui bărbat, nicio femeie nu este capabilă să îi arunce o privire provocator-seducătoare dacă nu și-a aruncat-o mai întâi ei, în oglindă.

         “Ce hoț ești”, mi-a răspuns zâmbind, în timp ce îi prindeam încheietura mânii și îi învățam degetele să se îndrepte spre propriile buze. Ce greșeală! Eu, hoț?! Poate singurul lucru pe care l-am furat, printre altele prea puțin importante, a fost plusul acesta, oricum mic, față de frumusețea dracului. Mi-am ațintit privirea în ochii ei, și pentru o clipă mi-am dorit să-i fiu arătătorul, să îi simt gustul buzei inferioare. De prea puține ori am fost sărutat în viața mea, și cred că de și mai puține ori am sărutat eu primul. Poate pentru că așa suntem noi, temătorii, mai lucizi, mai stăpâniți de spiritul de autoconservare, și buza unei femei este pierdere sigură și deșartă, pentru că de pe buze este foarte greu să îi ajungi la inimă. Ah! Să nu uit… știați că în momentele pe care le caracterizează eroticul, când buzele unei femei se întredeschid coapsele se depărtează ușor, aproape imperceptibil, și invers, când coapsele se apropie buzele se închid?

           Îmi zâmbea și ochii i se închideau, sau i se întredeschideau – necunoscând femeile nu aș putea spune care dintre cele două ipoteze este cea reală. Știu un singur lucru, că zâmbea, și ochii îi luceau într-un mod ciudat și flămând, ca și cum între noi nu s-ar fi înstăpânit niciodată un război al sexelor, ci o foamete permanentă. “Să te temi de femeia flămândă”, asta ar fi prima învățătură pe care aș transmite-o fiului meu, dacă, prin absurd, voi avea vreodată copii.

          Îi strângeam între degete încheietura mânii și încercam să i-o împiedic să se miște, pentru că deși propriul ei deget îi mângâia buza, dinții îi tânjeau după unghie. Nu am înțeles niciodată de ce, în stări de nervozitate, oamenii își rod unghiile. Nu, femeile nu, pentru că ele le îngrijesc mai mult, le rotunjesc sau le ascuțesc, le vopsesc și le iubesc atât de mult încât dacă vreuna se rupe sunt în stare să declare un sfârșit al unei microlumi. Am mai spus-o, femeia nu o voi înțelege niciodată.

          M-am gândit că lipsa frumuseții mele ar fi cea care îi trezește starea de nervozitate. Acum, să fim serioși, gândiți-vă la un cactus pozând în trandafir. Deși, la fel de adevărat este, și cactușii au flori frumoase. Dar dacă preferați să o luăm altfel, închipuiți-vă un arici pretinzând că este un trandafir.

          I-am împins cu tandrețe părul pe după ureche și, ca să nu mă mai vadă, crezând că astfel se va calma, m-am aplecat spre urechea ei, cu buzele aproape atingându-i gâtul, cu nasul pierdut în câteva șuvițe de păr, pregătindu-mă să îi șoptesc. Nu am știut însă ce, și aș minți dacă aș pretinde că vorbele mi s-au oprit în gât, pentru că în mintea mea era o goliciune totală, mai profundă decât aceea pe care o acopereau hainele ei.

          Degetul ei, care îi sărutase buza, mi-a alunecat pe bărbie, apoi mi s-a odihnit pe buze. A fost una din puținele dăți în care am gustat în acest fel o femeie. Îmi cerea să tac, oare? Sau doar să îi inspir parfumul înainte de a spune ceva?

           Am închis ochii și am început să aștept, în timp ce camera se învârtea brutal și agonizant cu mine. Am întins orb  mâna înspre locul în care știam că mi-am lăsat paharul, dorindu-mi să toastez în cinstea primului nostru sărut-alfel, necunoscut oamenilor obișnuiți. Știți, eu nu beau pentru o Cubă liberă, mereu am băut pentru separarea ei. Dar când am deschis ochii, ea, femeia, îmi dispăruse. Poate la o havană…

8 comentarii la “Libertăţi

 1. Camelia spune:

  Te-a făcut „hoţ”? trebuia să îţi spună că eşti un tâlhar. Ştii…şi nu’i tâlhar mai adevărat ca dragostea.

 2. GoodGameFelicia spune:

  Sincer barbatul CHIAR nu conteaza cum arata
  Poti sa ma crezi pe cuvant ce spun eu e ADEVARUL UNIVERSAL

  Femeile nu dau doi bani pe cum arata barbartul atata timp cat le trateaza ca dracu si are si bani

  Alea care nu recunosc ca asa e sunt in general ipocrite
  Si mult succes cu copiii aia..sa ii inveti tot ce stii

  –Cu drag, Felicia
  GoodGameFelicia[.]wordpress[.]com

  • Nevermore spune:

   Felicia, eu cred ca frumusetea este legata strans de subiectivitate. „Nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie”… Aspectul fizic conteaza, doar ca mai mult sau mai putin, in functie de valorile fiecaruia/fiecareia, de standarde sau de interese. Ipocrizia femeilor nu poate fi negata, dar la fel de adevarat este ca unele femei sunt mai femei decat altele, si atunci… imi permit sa te contrazic, macar partial. Cat despre adevar universal, eu cred ca nu exista, pentru ca viata este compusa din nuante, nu din evidente, certitudini si universalitati. Multumesc pentru urarea facuta cu drag!

 3. Camelia spune:

  „Ipocrizia femeilor nu poate fi negata”…îmi doresc să cred că ai avut, drag domn, totuşi niscavai ezitări când ai scris vorbele astea despre ceva ce laşi a înţelege că o consideri a fi precum trăsătură „definitorie” a femeii.

  • Nevermore spune:

   Poate a castigat intr-o lupta scurta, o unda de „misoginism” care m-a facut sa ma exprim astfel. Dar, din cate stiu eu, femeia poate sa fie ipocrita in mod necondamnabil, avand in vedere ca in raspunsurile ei „nu” inseamna „poate” si „poate” inseamna „da”. Vorba poetului: „Vorba zice: „fugi incolo”, rasul zice: „vino-ncoace!””

 4. Camelia spune:

  Frumuseţea, drag domn,ţi-aş spune că pentru mine, nu este o stare contemplativă pe care o am la văzul apariţiei cuiva; e un EXTAZ pe care il simt când îi desluşesc toate acele alcătuiri care mă fac să simt o vibraţie la auzul acelei fiinţe; frumuseţea e a unui spirit care mă incită şi mă fascinează…a unui suflet în faţa căruia mă plec ca în faţa unui templu; sunt vulnerabilă la frumuseţe.
  Frumuseţea este înăuntrul nostru, de acolo vine, din pedinăuntru.

  Frumuseţea e privită de fiecare prin proprii-i ochi; în fiecare altfel se oglindeşte.

  Şi hai să nu o plasăm în nişte patetisme, precum făcut-a o fiinţă pe aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s