Metalul săptămânii

          A fost o vreme în care nu aveam timp să dorm. Mă temeam că pierd prea mult timp, mi se părea că sunt atât de multe lucruri de făcut! Aveam impresia că somnul m-ar fi încurcat, cu atât mai mult cu cât îmi spuneam că am vreme să dorm după moarte. Nu ştiu dacă nu conştientizam sau uitasem că somnul este fratele mai mic al morţii – şi nu este deloc imposibil ca el să fie modul prin care, de fapt, ne obisnuim cu ea. Omul se teme de necunoscut, şi de multe ori am impresia că nu face bine. În loc să se teamă şi să fugă ar face mai bine să caute să cunoască, deoarece cunoaşterea înseamnă putere; puterea înseamnă capacitatea de a domina frica; înfrânarea fricii poate să însemne, în multe cazuri, mai multe vise. Sunt sigur, am văzut oameni atât de speriaţi să viseze încât le-aş cere, dacă s-ar putea, să le dorm eu toate somnurile!

Anunțuri

6 comentarii la “Metalul săptămânii

 1. Camelia spune:

  Omul nu se teme de necunoscut, pentru că nu poţi avea teamă de ceea ce nu îţi este încă ştiut,nu s-a făcut încă, existenţă încă necunoscută şi necunoscătoare însă teamă, dacă ai pomenit de ea, e unul dintre cele mai fireşti lucruri.
  Iar cunoaşterea nu este înţeles sau ştiut, e trăit; trăirea ca act pasional. Mai mult sau mai puţin pentru unii, pentru alţii.

  Spiritul uman nu e niciodată mai sigur de el însuşi decât atunci când îşi fixează şi îşi cunoaşte limitele şi ar fi bine să nu se cam zbenguie dincolo de liziera lor, aş zice…şi nu îmi spune acum că limita unora e cerul pentru că mulţi se târâsc pe pământ având iluzia zborului cuceritor…însă a altora, a himericilor, este cerul de deasupra cerului.

  • Nevermore spune:

   Camelia, in functie de modul in care este structurat, din punct de vedere psihic si intelectual, fiecare om are dreptul la o parere care, insa, sa nu fie insusita de un altul. Lovecraft spunea ca dintre toate, cea mai veche si mai puternica frica a omului este aceea de necunoscut. In general frica, teama, este provocata de nesiguranta – acesta fiind, de altfel, motivul principal care a determinat aparitia societatii (indiferent de opinia care dintre opiniile contractualiste ai considera ca este plauzibila). Tot frica sta la baza oricareia dintre superstitii teorii si credinte religioase (a se vedea Eliade) – omul a incercat sa explice necunoscutul, sa il imbrace intr-o haina de cunoastere care sa ii ofere o doza de siguranta relativa. Asa au aparut si notiunea de soarta, si aceea de dumnezeire. Teoria reincarnationista, precum si aceea a Vietii de Apoi crestine, au la baza teama simtita fata de marele necunoscut, de moarte, fiind o alta incercare de a imbraca necunoscutul intr-un cunoscut ipotetic, ceea ce diminueaza considerabil teama. Existenta umana este ea insasi necunoscatoare, bineinteles daca imbratisezi principiul socratic „stiu ca nu stiu nimic”, desi acela este deja un pas facut pe drumul cunoasterii. Cunoastere care, in filozofia kantiana, este structurata in cunoastere a priori (anterioara experientei) respectiv a posteriori, ceea ce inseamna ca „trairea ca act pasional” nu este deloc unicul mod de a dobandi cunoastere. Cat despre limitele fiintei umane, adevarat, o cunoastere a lor poate da o imagine asupra valorii individului in parte, pe de alta parte, in virtutea progresului, fiecare este dator fata de sine insusi sa caute sa le depaseasca si sa le extinda. Cerul ca limita, sau cerul de deasupra cerului, sunt exagerari poetice, limitele fiecarui om sunt in el insusi. 🙂

 2. Camelia spune:

  PS
  Aşteptăm riposta, Răzvan, ca să nu te dezminţi. Asta dacă ai avea vreuna.

 3. bibicrau spune:

  Ce dor imi e era deeeeeeeeee 😀
  Somn?? un bun amic de-al meu a zis ” o sa ai destul somn cand o sa mori” asa ca ..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s