Elucubraţii de weekend

          Cu ceva vreme în urmă, nici nu mai ştiu, ore, nopţi, ani, am îndrăznit să îmi exprim o dilemă cu ajutorul unei reţele de socializare. Pe scurt: „vin sau ceai”? Pesemne că se stricase vremea şi stătusem pe cine ştie ce terasă nă îmi intrase frigul în oase. Sau, poate, era o întrebare retorică, şi nici nu ieşisem pe undeva, doar mi se făcuse frig. Cine mai ştie?! Cui îi pasă?! Şi, mai ales, cui îi foloseşte să ştie, pentru că mie nu!

           După o vreme, după ce încercasem să îmi rezolv problemele cu mine însumi, într-o altă seară, m-am întâlnit cu ei. Cum care ei?! Amicuşi Amigo. Să facem o distincţie. Amicu‘ este un individ simpatic, un fel de o a doua conştiinţă. Are un început de burtă, o chelie abia simţită şi rezistenţă la băutură direct proporţională cu gradul de obseală. Amigo este ceva mai altfel, cu o burtă abia simţită (în cazul în care nu te freci de el în autobuz), cu chelie acoperită de păr blond – dar nu vă minţiţi, nu foarte des –, cu o personalitate care simte nevoia de cămăşi hawaiene. Adică, nişte cămăşi cu siluete de femei dansând (nu neapărat dansabile), cu palmieri, cu valuri de ocean sau de soare, cu cămile purtătoare de cocoaşe răcoritoare, cu orice care este ieşit din peisajul ăsta românesc care tinde să devină hibernal.

           Eram cu ei, cu ei doi, la o oră nu foarte înaintată în noapte când, lipsind pentru o vreme să îmi satisfa viciile, sau de ce să nu le spunem nevoile, mi se atrage atenţia: vezi că te sună curvele”. M-am repezit ca apucatul spre telefon, cu teamă să nu par indisponibil, pentru că… De ce să nu spunem lucrurilor pe nume?! Cei care încearcă să mă sune în cursul dimineţii se lovesc de zidul gros al tăcerii celui adormit sau, mai rău, de ocările celui trezit din somn care nu are chef de niciun fel de discuţie. Pe de altă parte, cei care sună prea târziu se lovesc de altfel de ziduri pe care nu vreau să le laud sau să le povestesc astăzi. Adevărul este că nu mi se pare că e aşa cum spun unii, că resursa limitată este pământul, pentru cei dezinteresaţi moşiile nu contează – singura resursă deloc regenerabilă şi irecuperabilă este timpul, iar eu, chiar dacă îl pierd pe al meu, ştiu să îl folosesc aşa cum trebuie.

           Să revin: „vezi că te sună curvele”, îmi spun Amicuşi Amigo, amândoi oameni aproape căsătoriţi şi cu cine ştie ce fantezii ascunse. Mare dezamăgire, totuşi, când am văzut că nu mă suna vreo femeie, ci un alt prieten pe care, cumva-cumva, am reuşit să îl educ. Sau mai bine zis, om adaptibil şi inteligent, un om care se învăţase să se adapteze la programul meu de viaţă şi nu suna decât exact la orele la care eram disponibil. Bineînţeles că i-am pârât pe împricinaţi, pe Amigo şi pe Amicu‘, numai că, spre dezamăgirea mea, cei doi s-au ales cu o invitaţie la bere în loc de câteva înjurături pornite din suflet. Ce să îi faci, aşa este între prietenii care se cunosc din copilărie!

          Fără să îmi dau mulţumirea pe faţă, m-am bucurat pentru telefonul pe care îl primisem. Îmi spuneam că sunt oameni care au ajuns să mă cunoască nu numai pe mine, ci să îmi cunoască simţirile şi orele la care se întâmplă să nu mai fiu piatră. Deşi, de ce să nu fim sinceri?! Tare mi-aş fi dorit să mai primesc un apel în cadrul căruia să spun „sunt atât de obosit de absenţa ta încât mâine o să mă îmbăt din nou”! Nu, nu pentru că aş face-o… Doar aşa, de dragul statutului, pentru că, o spun cu mare sinceritate, acela care se apucă să scrie cărţi fără să fi suferit vreodată nu este scriitor, nici cert, nici aspirant, nici în devenire, este doar bou închipuit. Dar cu parul pe spinarea „scriitorilor” poate voi reveni. M-am oprit din gândit, prea îmi spuneau şi Amicu’ şi Amigo: „Ce spurcat poţi fi, domnule”!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s